ARŞİV
OCAK 2012 Sayı 86
TEMMUZ Sayı:83
HAZİRAN.2011-SAYI:82
NİSAN 2011 SAYI 81
OCAK 2011 SAYI 78
SAYI 75
SAYI 74
MAYIS SAYI 73
MART SAYI - 72
ŞUBAT 2010 Sayı 71
Ocak 2010 Sayı 70
KASIM 2009 Sayı 69
TEMMUZ 2009 SAYI: 68
SAYI 67
SAYI 66
sayı 65


ANKET
fransaya boykot doğrumu


DÖVİZ KURLARI
Dolar ($) : 1,84
Euro (€) : 2,33
 


SAC İŞLEMEDE OTOMASYON DÖNEMİ-2



FINN-POWER CNC TAM OTOMATİK BÜKMEMERKEZİ Bir önceki yazımızda CNC panç tezgahlarındaki otomasyonu anlatmış ve faydalarını vurgulamıştık. Bu yazımızda benzer düşünceyle bükme teknolojisindeki otomasyon uygulamalarını ve avantajlarını genel anlamda ortaya koyup, özelde makine bazındaki detay uygulamaları bir sonraki yazımızda okuyucumuzla paylaşacağız.

Bükme operasyonu sac işleme operasyonlarının (gizlenmiş olarak) en vakit alıcı ve maliyetli bir o kadar önemli bölümüdür. Sac üzerinde delme-kesme-form verme operasyonları (panç ve/veya lazer) bir şekilde yapılabilir,ancak iş bükmeye geldiğinde bu operasyon uygun şekilde yapılamazsa ortaya birden bire kalitesiz ürün çıkar ve bir önceki operasyonları sıfırlar. Bu sebeple hayati önemlidir.Üretim yapan işletmelerde istatistik yapın imalat operasyonları içinde problemin en fazla yaşandığı yerin bükme operasyonları olduğunu görürsünüz. Kalitesiz bükmeyi saklamak için sarfedilen ilave işçiliklerin maliyetleri dehşet boyuttadır.Ýyi bir bükme operasyonundan çıkmamış ürün satılamaz.

Dünya bükme camiasında bükme operasyonu kalite, hız, stabilite anlamında hala tam olarak çözülememiş olup, üzerinde yoğun olarak çalışılmaktadır. Bugün dahi kaliteli ve istenen miktarlarda büküm elde edilebilmesi operatörün tecrübe ve inisiyatifine bağlıdır. Tecrübeli bir abkant operatörü piyasada çok kıymetli bir elemandır. Bütün Dünyada böyledir. Özel uygulamalarda işletmelerde ve bu tezgahları satan firmalarda çözüme yönelik birikimler maalesef mevcut değildir. Ýşletme, deneme yanılma ile doğruyu bulma gayretindedir. Bol miktarda sacı fireye atarak. Sektördeki satıcı firmaların en zayıf olduğu teknolojidir. Basit bir bükümün takımlandırması dahi yurt dışından yapılmaktadır. Özet olarak uzman olduğu zannedilen temsilci firma, sattığı bükme tezgahının üretici tarafından en verimli şekilde kullanılabilmesini sağlayacak bilgiye sahip değildir.

Diğer çok önemli nokta klasik bükme teknolojilerinde en büyük zaaf elinize aldığınız sacı bir kerede istenilen kalitede bükememeniz. Havada bükme (air bending) teknolojisinin zaafiyetinden ve malzemenin kalitesi,kalınlık toleranslarındaki aşırı değişkenlikler,haddeleme yönü ve nihayet geri yaylanma özelliğinden kaynaklanan bu sorunun giderilmesi için birçok uygulama (lazerli açı ölçme,vs) olmakla birlikte fireler ortadan kaldırılamamakta, büküm süreleri uzamaktadır.

 

Vurgulanması gereken bir konu da artık imalatın büyük ve yeknesak serilerden, küçük ve değişken serilere kaymasıdır. Talepler artık bu yöndedir. Söz konusu talebin karşılanabilmesi sadece ‘’esnek üretim sistemleri’’ ile mümkündür. Ülkemizde, otomasyona ve esnek üretime uygun bir tezgahın sadece yeknesak ve büyük seri üretime uygun olduğu gibi son derece yanlış bir düşünce vardır. Avrupa’da FMS (Flexible Manufacturing Systems-Esnek Üretim Sistemleri)  sistemine sahip işletmeye girdiğinizde, lobisine koyduğu panoda büyük puntolarla şu yazmaktadır ‘’ küçük ve değişken partilere uygun imalat yapabilmekteyiz’’. Yani hattın mı var, öyleyse milyonlarca adet yapmalısın görüşü artık tarih oldu. Kimse hayal beklentide olmasın.

 

Profesyonel ve üst segment fasoncuların yer aldığı, çok şiddetli rekabetin olduğu Skandinavya’da otomasyonsuz (stand-alone) tezgaha neredeyse rastlayamazsınız.

 

 

FINN-POWER Servo-Elektrik CNC Tam Otomatik Bükme Merkezi imalatçının hayal ettiği tüm özelliklere sahiptir. Nedir bu özellikler?

 

  • Operatör tecrübe ve inisiyatifi ortadan kaldırılmıştır
  • Ön hazırlık süreleri minimize edilmiştir
  • Sac fireleri ortadan kaldırılmıştır
  • Büküm süreleri klasik yöntemlere göre çok daha düşüktür
  • Toplam üretim maliyeti ciddi olarak düşürülmüştür
  • Bükümler arası geçiş zamanı sıfırlanmıştır
  • Mükemmel büküm kalitesi stabil olarak elde edilebilir
  • Küçük ve değişken seri üretimleri için çok esnek yapısı vardır
  • CAD/CAM üretime uygundur
  • Ofisten (off-line) programlama yapılabilir
  • Yukarı ve aşağı bükümler bükümler aynı anda yapılabilir
  • Montaj süresi düşürülmüştür
  • Makinenin işletme maliyetleri radikal şekilde düşürülmüştür
  • Tek parça üretimine uygundur
  • Kit üretime (ürünü oluşturan komponentlerin sırasıyla yapılarak ürün bazında çıktı almak) uygundur

 

 

Bitirirken şu çok önemli mesajımızı okuyucumuzla paylaşmak isteriz. Gittikçe artan rekabet şartlarında imalatçı, aşağıda belirtilen sorunları çözmek durumundadır, aksi halde ürününden para kazanması ve hatta ayakta kalması mümkün olmayacaktır;

 

  • Ön hazırlık (set-up) sürelerinin azaltılması
  • Firenin azaltılması
  • Ýstikrarlı kaliteli üretim
  • Hedeflenen imalat miktarlarına ulaşabilme
  • Operatör inisiyatifinin minimize edilmesi
  • Söz verilen sürelerde ürün teslimatı
  • Profesyonel ‘’çözüm ortakları’’ ile çalışma
  • Kaliteli ve teknolojik tezgahlara yatırım

 

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, esenlik ve üretim dolu günler dileriz.

 

 

LaserPress Ltd.


Bu site en iyi Internet Explorer 6.0 üstü ve 1024x768 çözünürlükte görüntülenmektedir.
Copyright © 2012 MakineIhtisas.Com telif hakları M.S.G. İHTİSAS YAYINCILIK TANITIM HİZM.LTD.ŞTİ.’ye aittir.